Caritas Kollekt på søndag 30/8

Caritas Kollekt søndag den 30. august skal gå til støtte for den katolske organisation Stella Maris (Havets stjerne), der tjener søfolk fra hele verden med praktisk hjælp og psykisk omsorg, støtte og rådgivning. Organisationen er den største af sin slags i verden.

OBS. Hvis du bruger MobilePay til kollekten, bør du ikke sende dit bidrag til sognets sædvanlige MobilePay nummer. Send pengene i stedet til 61100.

Stella Maris blev grundlagt i Glasgow i 1920. Her drev frivillige fra de katolske sogne vandrehjem for de sømænd, der kom til byen og havde brug for et sted at sove, ofte i flere uger ad gangen.  Stella Maris voksede hurtigt og er i dag til stede i flere end 300 havne i 41 lande; men den findes endnu ikke i Skandinavien. Derfor har Caritas Danmark hjulpet Stella Maris med at få fodfæste i Danmark ved at sende tre frivillige til Skotland i en uge, hvor de er blevet uddannet i at tage ud og hjælpe besætninger på skibe i danske havne.

Der er sket en effektivisering af den internationale skibsfart. Udviklingen har betydet, at besætningerne er blevet mindre, og når losning og lastning er overstået, kan skibet igen forlade havnen, og besætningen får kun få timer i land, hvis de overhovedet får lov til at forlade skibet. Kort sagt tilbringer de det meste af deres tid til søs. De arbejder typisk på ni eller 12 måneders kontrakter og arbejder syv dage om ugen.  De er isolerede på skibet, og uanset om de er på vagt eller ej, har de aldrig rigtigt fri.

En af de frivillige, David Noval, fortæller: ”Mange menige sømænd kommer fra lande langt væk og er væk fra deres familie i mindst ni måneder ad gangen. Mange rederier sørger desværre ikke for at deres ansatte har ordentlige forhold. De mangler alt fra en god internetforbindelse til simple fornødenheder som tandpasta. Mange er troende og har derfor også gavn af pastoral omsorg. Stella Maris arbejder for sømændene uanset deres nationalitet eller religiøse tilhørsforhold.”

Stella Maris’ ansatte og frivillige går i tæt dialog med arbejdsgiverne for at imødekomme de vanskeligheder, der er for besætningerne ombord, og i de fleste tilfælde lykkes det at finde en god løsning for begge parter. Her hjælper det også, at Stella Maris er en kendt og respekteret organisation i havne verden over, som rederierne kan have svært ved at afvise.

Hvis man derimod ikke kan enes og finde en løsning, der er retfærdig for besætningen eller den enkelte sømand, så hjælper Stella Maris også sømænd med moralsk opbakning i forbindelse med en eventuel retssag.

Jette Svane Hansen
Caritas sognerepræsentant

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.