Dåbs- og vielsesattester (fra Katolsk Orientering Nr. 3, 24. februar 2023)

Den katolske Kirke i Danmark kan fra den 1. januar. 2023 ikke længere udstede fødsels- og dåbsattester med civil gyldighed.  

Dåbsattester vil fra nu af kun være til intern brug i Den katolske Kirke. Til civilt brug erstattes fødsels- og dåbsattesten af en personattest med oplysninger fra Personregistret og CPR-registret. Attesten bestilles med nemId/MitId via borger.dk eller ved personlig henvendelse til et kirkekontor i Folkekirken.

På personattesten står fødselsregistreringssted (for eksempel Sundby Sogn, Københavns Kommune), CPR-nummer, fødselsdato og forældres navne og det navn personen er registreret under i CPRregistret. Den katolske sognepræst kan heller ikke længere udstede en ny katolsk fødsels- og dåbsattest med civil gyldighed, hvis man har mistet den gamle. Den katolske Kirke kan fortsat udstede dåbsattester til brug i Den katolske Kirke.

Efter 1. januar i år kan man stadig få katolsk vielse med borgerlig gyldighed, hvis præsten er anerkendt med vielsesbemyndigelse.

Kommunen tjekker om betingelserne for at kunne gifte sig er opfyldt. Efter vielsen udsteder kommunen en vielsesattest med navn på ægteparret, den kirke hvor vielsen har fundet sted, navn på vielsesforretteren og trossamfundets navn.

Sognepræsten kan heller ikke længere udstede en ny vielsesattest med civil gyldighed, hvis man har mistet den gamle.

Hvis man skal have en ny vielsesattest med civil gyldighed, skal man henvende sig til kommunen.

Den katolske Kirke kan fortsat udstede vielsesattester til brug i Den katolske Kirke.

Katolsk kirkeret kræver, at alle kirkelige handlinger som dåb, første kommunion etc. registreres. Vi fortsætter derfor med kirkebogsføring – både håndskrevet i kirkebogen og digitalt i den elektroniske kirkebog.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.